Fogpótlások

Ha szükségessé válik a fo pótlásra, több lehetőség közül lehet választani.

Koronák

Abban az esetben, ha a fog koronája nagymértékben károsodott vagy konzerváló fogászati módszerekkel nem tudjuk helyreállítani, koronát készítünk. Az elkészült fogmű sapkaszerűen beborítja a fog szájüregében található részét. Anyagát tekintve is többfajta korona létezik, ma  a porcelán héjkorona, a porcelán-fémkerámia, a porcelán-cikron (vagy Cikron) koronák nyújtják a legtökéletesebb megoldást. A korona megvédi a fogat a töréstől, színét megőrzi és tartós.

Gyökércsapok és fogművek

Lényege a gyökértömött és feltágított gyökércsatornákba ragasztott fém vagy szénszálas műanyag csap, amely visszaadja a lecsiszolt fog koronáját, amelyre a végleges fogmű készül.

Hidak

A híd hiányzó fogak pótlására szolgáló rögzített fogmű. Nagyon fontos, hogy már egy fog hiánya is komoly problémát okozhat, több fog hiánya pedig rágási, izületi, gyomor és érrendszeri bántalmakat okozhat, ezért érdemes bepótolni. Ezekben az esetekben is a fémkerámia vagy cirkon hidakat tartjuk a legjobb megoldásnak.

Harapásemelő

Napjaink felfokozott életritmusa, a stressz és az agyonhajszolt életmód rányomja a bélyegét az éjszakai pihenésünkre is. A napi események alvás közben feldolgozása gyakran jár azzal, hogy fogainkat szorítjuk, csikorgatjuk. Első hallásra hihetetlenül hangzik, hogy az állkapocs-ízületi problémák, a nyakfájások, a rossz alvás, illetve a fejfájások egy részéért az éjszakai fogszorítás a felelős – de így van! Lakosságunk 70%-a szenved az ékszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) és fogszorítás okozta tünetek valamelyikétől. Mivel éjszakai tevékenységről van szó, ezért a tünetek egy része a reggeli ébredés után a legerősebbek, mert éjjel „tudat alatt” csikorgatjuk a fogainkat. A fogszorítást nem mindig kíséri hangjelenség. Az éjszakai fogszorítás és csikorgatás során roppant nagy erőhatás éri a természetes fogakat és a fogműveket egyaránt, melyek emiatt károsodhatnak. A leggyakoribb példák: a fognyakak területéről kipattogzó zománc, a fogak érzékennyé válhatnak, a hidak porcelánleplezése sérülhet, valamint váratlanul eltörhetnek a tömések. A tünetek mérsékelhetőek egy harapásemelő sín készítésével. A harapásemelő sín használatával kiválóan védhetőek eredeti fogaink. A rugalmassága révén elnyeli a fogak összeszorításából származó hatalmas erőt, ezáltal kilazulhatnak a rágóizmok és megszűnhetnek a panaszok, nem beszélve arról, hogy a csikorgatás hangjelenségei is akár teljesen megszűnhetnek.

Milyen tünetek lehetnek?
 • Fogászati tünetek:

  • kattogó izület, fájdalmas rágóizmok,
  • fognyaki kopás és érzékenység,
  • kopott fogak,
  • szájnyitási korlátozottság
 • Általános tünetek:

  • fáradt ébredés, levertség,
  • alvászavarok, éber, felületes alvás,
  • nyakfájás, kötött, merev nyak,
  • hátfájás,
  • derékfájás,
  • migrén,
  • arcfájdalmak

Fogvédő

A küzdősportok egyik legfontosabb védőfelszerelése a fogvédő. Szinte mindegyik versenyen kötelező a használata, ezzel megvédve a sportolók mosolyát.

Kivehető fogpótálsok

Létezik részleges és teljesen kivehető fogpótlás. Az első esetben a maradék fogak elhelyezkedése és száma miatt nem készíthető már rögzített pótlás, míg a második esetben minden fogát elvesztette a páciens. A részleges fogpótlásnak több fajtája létezik, mindig az adott szituáció dönti el, hogy melyiket tartjuk a legideálisabb megoldásnak. A második esetben a helyreállítás csak kivehet, teljes fogsorral történhet.

Kombinált munkák

Ha a maradék fogak elkészítése részleges protézis elkészítését indokolja, ezt a rögzített és a kivehető elemek kombinálásával a részleges fogsorok magasabb rendű technikai kivitelezésével érhetjük el. Ebben az esetben a fogsort valamilyen rejtett módon csatlakoztatjuk a maradékfogakat borító koronákhoz.

Fogpótlás rendelőnkben

Jelentkezzen be most fogpótlásra