Fogfehérítés

A fogfehérítés már több mint 100 éve létezik, ám a technikai fejlődés sokat javított az alkalmazott módszereken. A 21. században az USA-ban ezeket az eljárásokat évente több milliószor alkalmazzák és ma már Magyarországon is az egyre gyakoribb eljárások közé tartozik. A fogorvosi rendelőben a mindennapi gyakorlatban gyorsan és szépen eltávolíthatók polírpasztával, porszóró berendezéssel az olyan külső elszíneződések, amiket a dohány, a vörösbor, a kávé, a tea és az egyes gyógyszerek okoznak.

A belső elszíneződéseket főként nátrium perborát vagy karbamid-peroxiddal kezeljük. Ezek a szerek oxidálják és így elszíntelenítik a fogon a színes pigmenteket de nem károsítják a fogzománcot és a dentint.  Bizonyos gyógyszerek is színező hatással rendelkeznek.

Ezek után a várható eredmény nem egyforma mindenkinél. A fog fehérítéséhez hidrogén – peroxidot használunk, amely igen gyorsan bomlik és a felszabaduló oxigén lép reakcióba a fog belsejében lévő festékanyaggal és bontja le. A teljes kezelés fogszakorvos felügyelete mellett zajlik.

Előkészítés

Először panoráma röntgent készítünk, majd a szuvas fogak tisztítása, ideiglenes töméssel való ellátása, a dohányzás és a színezékes ételek elhagyása a következő lépés. Mindezt követi a fogkő eltávolítás és a polírozás, legalább egy héttel a fogfehérítés előtt.

Eljárás

A ZOOM 2 AP lámpával történik. A beavatkozás előtt 30 perccel tilos a fogmosás. A páciens belül kényelmesen a fogorvosi székbe, a fogorvos és asszisztense izolálja és előkészíti a fogakat a beavatkozásra és rögzítik a fogak eredeti színét egy fogszín-kulccsal. Maga az eljárás 3×15 perces lámpás megvilágítással történik, és a végén már látható az eredetitől jóval fehérebb (kb. 8 színlépcsővel fehérebb) fog.

Utókezelés

A pácienst az eljárás után az asszisztens megszabadítja a kellékektől, majd öblítés után a fogorvos bekeni az ínyét E-vitaminnal, a fogakat az esetleges érzékenység ellen egy speciális erre a célra kifejlesztett géllel. Javasoljuk, hogy egy ideig (ha van érzékenység) használjon Elmex vagy Sensodyne fogkrémet.

A fog fehérségének megőrzése érdekében le kell mondjon – legalább egy hétig – a „színezékes” ételekről, italokról és tartózkodni kell a dohányzástól is. A későbbiek során olyan fogkrémet használjunk, amely tartalmaz fogfehérítőt.

Fontos!

Félévente jelentkezni kell a fogorvosnál a fogkő eltávolítás és polírozás miatt. Esetleg frissíteni is kell a fogak fehérségét egy otthon is használható színes fehérítővel.

Jelentkezzen be most fogfehérítő kezelésre